Borstelen


Door uw hond regelmatig te borstelen went hij hieraan en heeft u een goed sociaal contact met uw dier. U kunt uw hond ook meteen controleren op vlooien, teken of eventuele wondjes. Niet iedere kam of borstel is voor alle hondenvachten geschikt. Bij gebruik van een verkeerde kam of borstel kan de vacht van uw hond beschadigd raken. Dan zou het best kunnen zijn dat uw hond alsmaar blijft verharen, terwijl u toch iedere dag borstelt! Hoe komt dat?

Kortharige honden: Vooral kortharige honden kunnen in de ruiperiode flink verharen. Door te borstelen verwijdert u oude/dode haren uit de vacht. Na 3 tot 4 weken is de oude vacht vervangen door een nieuwe vacht. Als u daarna door blijft borstelen met een te harde borstel of een te fijne kam dan beschadigt u de ondervacht. U trekt dan de levende haren eruit. De vacht reageert hierop door steeds maar weer nieuwe haren te maken. Dit wordt overborstelen genoemd. U kunt dit voorkomen door na 3 tot 4 weken, als de ruiperiode voorbij is, een zachtere borstel en een grovere kam te gebruiken. Zo kunt u uw hond toch blijven borstelen terwijl hij niet meer in de rui is. Borstels en kammen zijn er in alle soorten en maten. Vindt u het moeilijk een juiste keuze te maken, kom dan gerust langs voor advies welke borstel en/of kam voor uw hond de juiste is. Ik kan u dan meteen laten zien wat de makkelijkste en beste manier van borstelen is.

Langharige honden: Bij langharige honden kunt u te maken krijgen met klitten. Klitten trekken de huid bij elkaar en verstikken deze. Ook bij langharige honden is borstelen dus zeer belangrijk. Begin niet bovenaan de vacht met borstelen. De klitten in de vacht worden op deze manier naar onderen geschoven en op een bepaald moment komt u er niet meer doorheen. Wanneer u echter onderaan begint, bijvoorbeeld aan de onderkant van de poten, dan is het laatste stukje altijd klitvrij. Daarna steeds een stukje hoger borstelen en de al geborstelde en ontklitte stukjes gewoon mee borstelen. Zo gaat u steeds verder naar boven en als laatste kunt u een kam door de vacht halen om te controleren of de vacht daadwerkelijk klitvrij is. Plekjes die vaak vergeten worden, maar waar juist snel klitvorming ontstaat zijn de oksels en de liezen van de hond.







© 2024 Hondentrimstudio Esbeek