Parasieten


Vlooien


Vlooien Er zijn mannetjes- en vrouwtjes vlooien. Een vrouwtjes vlo kan gedurende de eerste 3 levensweken wel 50 eitjes per dag leggen. Deze minuscuul kleine eitjes vallen uit de vacht van uw huisdier op de grond. Na 1-6 dagen komen er larfjes uit de eitjes. Deze larfjes kruipen in kiertjes en spleetjes en gaan zich na 3 weken verpoppen. De poppen kunnen wel 1,5 jaar in leven blijven. Op een gegeven moment komen onder invloed van trillingen de poppen uit en is er weer een nieuwe vlo op zoek naar uw huisdier. In de wintermaanden gaat dankzij de centrale verwarming deze ontwikkeling gewoon door. De meeste huisdieren doen een vlooieninfectie op uit een omgeving waar net vers ontpopte vlooien hun eerste gastheer zoeken. Als ze eenmaal een gastheer hebben gevonden stappen ze niet zomaar over naar een andere hond. Als men een hond zonder en een hond met vlooien samen in een ruimte plaatst dan duurt het enkele uren voordat er vlooien overstappen. Alleen een hond die veel krabt en bijt kan een vlo wegjagen naar een rustiger gastheer.

Vlooien bevinden zich met name op de rug, de hals en de liezen en veroorzaken pijn en jeuk bij uw huisdier. Door tegen de haren in te strijken kunt u beter op de huid kijken en de vlooien zien lopen. Als uw hond vlooien heeft, behandel dan al uw huisdieren. Dit kan tegenwoordig met handige pipetjes. Deze pipetjes kunt u in de hals van de hond of kat leegdrukken. Door trillingen, van bijvoorbeeld lopen, verspreidt dit en vormt een beschermlaagje over de huid.

Vlooienplaag


Bij een vlooienplaag bevindt zo'n 95% van de plaag zich in de omgeving en slechts 5% op uw huisdier. Daarom is het dus zeer belangrijk dat het hele huis behandeld wordt. Ook de bovenverdieping, al komt uw huisdier nooit boven, u neemt de eitjes mee aan uw schoenen. Vooral bij de plinten, onder de bank en op andere plaatsen waar niet gelopen wordt moet goed gesprayd worden. En vergeet ook uw auto niet. Om al deze ellende te verkomen is het verstandig uw huisdier met regelmaat tegen vlooien te behandelen. Vlooienkuren zijn te koop bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak.

Teken


Zowel de mannetjesteken als de vrouwtjes voeden zich met bloed. Een volgezogen teek laat zich na de maaltijd van de gastheer afvallen, een vrouwtje legt dan eitjes en gaat daarna dood. Het eitje ontwikkelt zich tot larf en daarna tot nymfe. Uit de nymfe komt dan weer mannetje of een vrouwtje.

Teken Tekenpincet

Ziekte van Lyme


De Ixodes Ricinus teek is de meest voorkomende teek in Nederland. Hij bevindt zich vooral in landelijke gebieden met bossen en struikgewas. Verder zijn Ixodes teken zijn gevoelig voor uitdroging en komen daarom het meest voor op plaatsen waar een wat vochtige bodem bestaat. Van deze soort is een gedeelte besmet met de bacterie Borrelia Burgdorferi. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme en is voor zowel honden als mensen gevaarlijk. Geïnfecteerde dieren zijn sloom, hebben weinig eetlust en zullen koorts hebben. Wanneer de teek binnen 24 uur wordt verwijderd dan is de kans op besmetting met de Lyme-ziekte gering.

Babesiose


In Europa bestaat er maar een tekensoort die verantwoordelijk is voor het overbrengen van babesiose. Dit is de Dermacentor Reticularis. Deze teek kan in Nederland niet overleven. Het komt wel voor dat deze teek geïmporteerd wordt door vakantiegangers en hier dus ook andere honden besmet. Tot dusverre is het de teek echter nog niet gelukt om zich in Nederland te vestigen. Babesiose komt alleen voor bij honden en is voor mensen niet gevaarlijk. Symptomen zijn een sterk rood verkleurde urine, koorts, kortademigheid, slechte eetlust, en braken. Het duurt ongeveer 3 dagen voordat de ziektekiemen worden overgedragen op de hond. Daarna duurt het 10-20 dagen voordat de eerste symptomen optreden.

Als uw hond gebeten wordt door een teek dan dient u deze dus altijd zo snel mogelijk te verwijderen. Let een tijdje goed op de plek van de beet. Mocht de huid rood worden rondom de beet of vertoont uw hond een of meerdere van bovenstaande symptomen raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts. Hoe eerder een eventuele ziekte geconstateerd is hoe beter deze te behandelen is.

Bestrijden van teken


Een teek is op zich niet erg schadelijk voor een volwassen hond, maar omdat ze wel gevaarlijke ziekten kunnen overdragen is het voor honden die geregeld met teken in aanraking komen niet onverstandig toch wat te doen aan tekenbestrijding. Er zijn middelen tegen teken te verkrijgen in de vorm van een spray of een pipetje dat op de huid toegediend moet worden. Als u met uw hond naar het buitenland gaat (m.n. Frankrijk en Italië) dan kunt u het beste gebruik maken van een goede tekenband aan omdat deze niet alleen teken doodt maar ook voorkomt dat de teek zich vasthecht.

Verwijderen van teken


Bij het verwijderen van teken moet geen alcohol, olie of een sigaret gebruikt worden aangezien een teek gaat braken als hij wordt verdoofd en zo juist ziekten kan overdragen. U kunt de teek het beste verwijderen met een speciale tekenpincet. Dit is een pincet met een platte bek die zichzelf automatisch sluit. U hoeft dus niet zelf te knijpen wat voorkomt dat u de teek kapot knijpt. De pincet moet goed om de teek heen gezet worden (tot vrijwel in de huid van uw hond) en kan dan voorzichtig uitgedraaid worden (niet trekken).

Wormen


Wormen zijn er in verschillende soorten: hartwormen, zweepwormen, lintwormen en ronde wormen (haak- en spoelwormen).
Hartwormen worden veroorzaakt door een muskiet die in Europa met name in Frankrijk en Italië voorkomt en niet in Nederland. Zweepwormen zijn relatief zeldzaam bij huishonden maar komen met name in kennels met matige hygiëne voor. In Nederland zijn onze honden of katten meestal besmet met spoelwormen en/of lintwormen.

Lintwormen


De lintworm leeft in het laatste deel van de dunne darm van uw hond of kat. Een lintworm kan enkele millimeters tot enkele meters lang worden. Ze bestaan uit een kop en een groot aantal schakels. Deze schakels zijn gevuld met lintwormeitjes en zijn te vinden in de uitwerpselen of op de vacht van uw huisdier. Ze lijken op kleine rijstkorrels. De schakels worden opgenomen door zogenaamde tussengastheren, bijvoorbeeld vlooien en luizen. Als uw hond aan zijn vacht likt, of speelt met een andere besmette hond, kan uw hond dus zo'n besmette vlo binnenkrijgen. De vlo met de eitjes komt vervolgens in de darm en uit de eitjes komen larven die zich ontwikkelen tot volwassen lintwormen. Een besmet dier vermagert meestal en kan een doffe vacht krijgen. Bij een lintwormbesmetting is het dus belangrijk om zowel de lintworm te bestrijden als de tussengastheer, de vlo.

Lintworm             Eitjes van een lintworm
Volwassen lintworm            Eitjes

Spoelwormen


Aan de buitenkant van uw huisdier is vaak helemaal niet te zien of uw hond of kat een spoelwormbesmetting heeft. Het grootste deel van de levenscyclus van de Spoelwormspoelworm speelt zich af in het lichaam van uw huisdier en dan met name in de dunne darm, de longen en de lever. Alleen volwassen wormen komen soms naar buiten via braaksel of de ontlasting. Deze zien er dan uit als roze of gele spaghettidraadjes en kunnen bij de hond 9 - 17 cm lang zijn en bij de kat 5 - 10 cm lang. De wormeitjes komen wel in grote aantallen met de ontlasting naar buiten maar zijn microscopisch klein en komen in vlagen.

Een hond of kat neemt een eitje op van buiten, uit dit eitje komt een larve vrij. Deze larve boort zich door de darmwand heen en maakt met de bloedstroom mee een tocht langs alle organen. Daar kapselen ze zich tijdelijk in. Alleen de larven die in de longen terecht komen gaan door de bloedwand heen naar de luchtwegen en worden opgehoest door de keel en weer ingeslikt en naar de darm getransporteerd waar ze uitgroeien tot een nieuwe worm. Daar voeden ze zich met het voedsel wat zich in de darm bevindt. Deze worm kan wel 200.000 eitjes per dag produceren. De eitjes komen met de ontlasting naar buiten en de cyclus begint opnieuw.

Jonge dieren worden bij de geboorte al door de moeder besmet. De rustende larven die in de organen van het volwassen dier zitten worden bij dracht weer actief. Deze komen weer in de bloedbaan terecht en via de navelstreng in het bloed van de pup. Na de geboorte van de pups verplaatsen de larven in het moederdier zich naar de melkklieren en zo worden de pups ook via de melk besmet.

Bij volwassen dieren merk je weinig van een spoelwormbesmetting. Voor de pups is het echter wel gevaarlijk, bij een ernstige besmetting kunnen de dieren zelfs sterven. Verder produceren ze enorme hoeveelheden eitjes waarmee ze de ouderdieren en ook mensen kunnen besmetten. De eitjes kunnen door mensen worden opgenomen en de larven komen vrij in de darm waarna ze via de bloedbaan een trektocht door het lichaam starten. Ze kunnen zich inkapselen in verschillende organen zoals de lever, longen, hersenen en ogen. Daar kunnen ze ontstekingsreacties veroorzaken.

Haakwormen


Haakworm Haakwormen zijn ook ronde wormen maar een stuk kleiner dan spoelwormen. Hoewel de haakworm meer van warme leefgebieden houdt komt hij een enkele keer voor in West-Europa. Deze wormsoort dringt door de huid van uw huisdier naar binnen om via de bloedbaan de darm te bereiken. In de darm ontwikkelt zich binnen drie weken een volwassen haakworm. Haakwormen voeden zich met darmcellen. Zij veroorzaken dus nog meer last dan spoelwormen die zich tevreden stellen met het voedsel dat zich in de darm bevindt. In de darm ontwikkelt zich binnen drie weken een volwassen haakworm.

Ontwormen


Jonge dieren: op 2, 4, 6, 8 weken en daarna elke maand tot de leeftijd van 6 maanden. Volwassen dieren: 2 keer per jaar.
Teven en poezen voor de dekking en na de bevalling een keer extra ontwormen.

Als er na een ontworming veel spoelwormen met de ontlasting naar buiten komen kun je er zeker van zijn dat er nog wel larven in het lichaam aanwezig zijn. Bovendien eten de wormen niet allemaal tegelijk het wormmiddel op zodat niet alle volwassen wormen tegelijk dood gaan. Daarom moet de kuur dan na 3-4 weken een keer herhaald worden.

Niet alle kuren zijn werkzaam tegen alle wormen. Let u erop dat u voor de half jaarlijkse ontworming een totaalkuur gebruikt. Wormenkuren zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts en deze kan u ook adviseren bij de keuze van de juiste kuur.







© 2024 Hondentrimstudio Esbeek